Tuesday, March 27, 2012

KISAH TUKANG SAPU


Seorang wanita memohon jawatan tukang sapu di PutraJaya. Pegawai di situ telah mengadakan temu duga dan meminta wanita itu menunjukkan cara-cara membersih lantai dengn betul.
“Anda telah diterima bekerja. berikan e-mel anda, kami akan mengirimkan maklumat yang diperlukan!” kata pegawai penemuduga tersebut.
Malangnya, wanita itu tidak memiliki komputer dan juga e-mel. Penemuduga terus mengatakan bahawa tanpa e-mel, wanita itu tidak boleh diambil bekerja. Wanita itu terpaksa menerima keputusan itu dengan rasa kecewa.
Berbekalkan duit RM10, dia pergi ke pasar raya terdekat dan membeli 10 kilogram sayur. Lalu dijualnya sayur tersebut dari pintu ke pintu dan habis dalam masa dua jam saja. Dia mendapat untung sekali ganda. Lalu diulanginya kerja tersebut sebagi pekerjaan tetapnya. Setelah beberapa tahun berniaga, wanita itu mengembangkan perniagaanya dengan membuka beberapa pasar raya di sekitar Kuala Lumpur. Kini dia bergelar usahawan wanita berjaya dan mampu membeli Ferrari.
Suatu hari, dia terlintas untuk mengambil insurans untuk diri dan keluarganya. Dia memanggil penjual insurans datang ke pejabatnya. Setelah bersetuju, penjual insurans berkata: “Minta e-mel puan!”.
“OH Sorry, saya tak ada komputer dan e-mel,” jawab usahawan wanita itu.
Penjual insurans terkejut dan dan berkata: “Aneh! Puan seorang usahawan dan menjalankan perniagaan pasar raya yang besar, tapi tidak mempunyai komputer dan e-mel. Bayangkan apa yang boleh puan lakukan jika puan memiliki komputer dan e-mel!”
Wanita itu menjawab: “Jadi tukang sapu di PutraJaya!”.
MORAL; Jangan cepat putus asa.. ambik contoh,  Micheal Sata, 74 tahun bekas tukang sapu stesen keretapi di London kini menjadi Presiden Zambia.

No comments: